Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Program operacyjny " Pomoc żywnościowa 2014-2020"

Ośrodek Pomocy Społecznej w Kłoczewie we współpracy z Lubelskim Okręgowym Oddziałem Polskiego Czerwonego Krzyża po raz kolejny przystąpił do realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w ramach Podprogramu 2019. 

 

Program jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Celem Podprogramu 2019 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

W okresie od października 2019 roku do czerwca 2020 roku planowane jest wydawanie żywności w ramach Podprogramu 2019 dla osób zakwalifikowanych z terenu Gminy Kłoczew.

Pomoc mogą otrzymywać osoby/rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, uzyskujące dochód nie przekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej.

 

Nadmienić należy, że od 1 października 2018 r weszło w życie Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 w sprawie zweryfikowania kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej. Od dnia 1 października 2018 r  kryterium dochodowe kwalifikujące do uzyskania pomocy żywnościowej z Podprogramu 2019 wynosić będzie odpowiednio:

  • 1 402 zł dla osoby samotnie gospodarującej
  • 1 056 zł dla osoby w rodzinie.

Skierowania wydawane są przez pracowników socjalnych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kłoczewie.

Skierowanie jest ważne tylko na czas trwania Podprogramu 2019, tj. do czerwca 2020r.

 

Według wytycznych MRPiPS z 10 kwietnia 2018 zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2019 obejmuje produkty o łącznej ilości ok. 50,5 kg na osobę, w tym: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju, cukier biały, olej rzepakowy, gołąbki w sosie pomidorowym. Artykuły spożywcze przekazywane będą w formie paczek żywnościowych.

Osoby zakwalifikowane do Programu mogą zostać wytypowane do uczestnictwa w zajęciach w ramach bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących m.in.: przygotowywania posiłków, dietetyki i zdrowego odżywiania, sprawnego zarządzania budżetem domowym, zapobiegania marnowaniu żywności.

Zegar

Kalendarz

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Maj 2024
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Imieniny